La patronal entén que aquestes són les empreses més vulnerables i les que primer s’han de protegir en aquesta situació excepcional

Barcelona, 10 de març de 2020.- El coronavirus s’estén i les mesures que s’estan aplicant afecten inevitablement a l’economia catalana. Les empreses més malparades són les petites i mitjanes i també els autònoms. Són les més nombroses, al voltant de 520.000 i suposen el 58,9% del valor afegit brut de l’estructura econòmica catalana.

És per això que Anem x Feina demana l’aplicació de mesures de protecció excepcionals per fer front a aquest episodi crític, ja que són precisament les petites i mitjanes empreses les més vulnerables. Són les que estan tirant endavant l’economia del país tot i l’adversitat, a vegades amb manca de matèries primeres i d’altres amb manca de consumidors.

Les gran empreses de l’Ibex per les seves dimensions estan més preparades per fer front a situacions com les que es viuen arrel de la malaltia. De fet, la patronal d’Eines de País impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana, creu que aquestes grans empreses haurien de fer sacrificis i fins i tot aportar solidàriament per pal·liar aquesta crisi, enlloc de demanar facilitats en els acomiadaments.

Algunes d’aquestes mesures haurien de passar per avantatges fiscals com la supressió temporal o la reducció d’impostos per a autònoms i pimes. Però també per moratòries en el pagament de la Seguretat Social. En aquest sentit, Anem x Feina lamenta que la Generalitat tingui poca capacitat de maniobra en aquests àmbits i recorda que mentre Catalunya sigui una autonomia cal que exigeixi al govern espanyol que és qui té la majoria de les competències, que prengui aquestes decisions.

D’altra banda també s’haurien de valorar, com a Itàlia, mesures de xoc en les hipoteques, els crèdits, els leasings i els rentings per tal d’alleugerir la pressió en aquestes empreses i facilitar així aquest episodi crític.