Anem x Feina encarrega un estudi que constata que l’estat espanyol hauria de dedicar fins a 11.000 milions d’euros a Catalunya per poder subsanar aquesta crisi del sector serveis, la mateixa quantitat que ha destinat a tot l’estat.

Barcelona, 28 d’abril de 2020.- Fins a un 40% dels establiments comercials i hostalers catalans podria tancar definitivament com a conseqüència de l’impacte de la Covid 19. Així es desprèn d’un estudi encarregat per Anem x Feina a la consultoria Eixos en el que es constata que per evitar que aquests negocis facin fallida caldrà incrementar de forma exponencial els ajuts públics directes.

De l’estudi també es desprèn que només en el sector serveis (comerç i hostaleria) el descens de l’ocupació se situa en un 7’15% mentre que en la crisi de 2008, sumant tots els sectors, el descens va ser del 8%. Així les coses ens trobem com a mínim davant d’una crisi de dimensions semblants a la de 2009.

El document analitza els costos de mantenir obert un comerç, bar o restaurant a Catalunya i quantifica els ajuts directes necessaris per evitar aquest tancament massiu. El govern espanyol hauria d’invertir prop d’11.000 milions d’euros només a Catalunya. La mateixa quantitat que ha destinat a ajuts directes per a tot l’estat i molt lluny dels 55.000 milions que es van destinar a rescatar la banca.

I és que Espanya es troba a la cua d’Europa. És l’estat de la UE que menys recursos ha destinat als ajuts directes a petits negocis durant la pandèmia. Segons el Banc Central Europeu, l’estat espanyol hi ha destinat un 1,3% del PIB, molt lluny de la mitjana del 4% del PIB de la resta d’estats de la UE.

Unes dades que evidencien que la independència i la possibilitat de generar i gestionar els recursos de Catalunya des de Catalunya és la solució. La realitat del teixit empresarial català format per petites i mitjanes empreses i autònoms, no s’assembla al d’Espanya, i el seu govern no contempla ajuts adequats, ni en format ni en quantitat.

És per això que la patronal independentista es pregunta si la Generalitat disposa dels fons necessaris per poder suport només a aquest sector. I sobretot si l’estat espanyol està disposat a transferir a Catalunya la quantitat de diners que realment es necessiten per mantenir el sector que genera més ocupació.

Per ampliar aquesta informació escriviu-nos a premsa@anemxfeina.cat